Geschiedenis van het ras

De Eerste Blauwe Russen

Er bestaan wat meningsverschillen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van de Blauwe Rus katten ligt in de witte Zeehaven Archangelsk, in Noord-West Rusland. Verder komen er tegenwoordig nog blauwe katten in het wild voor in het Kaukasusgebied. Handeldrijvende zeelieden hebben waarschijnlijk rond 1860 een paar blauwe katten naar Engeland meegebracht.

De Blauwe Rus onderscheidt zich van de British Blue katten door met name hun bouw; ze zijn langer en slanker en hun kop is minder rond. De kopjes van Blauwe Rus katten zijn hoekiger en hebben een langer gelaat. Het meest opvallende aan de Blauwe Rus, is de vacht; heel dik, kort, zijdezacht en zilverblauw van kleur.

De bijzondere textuur van de vacht, die geschikt is om warm te blijven in het in Archangelsk heersende poolklimaat, maakten de Engelse kattenliefhebbers enthousiast. Ze werden toen ook wel Archangel-Blue genoemd.In andere streken komen ook kortharige blauwe katten voor, waardoor de Blauwe Rus ook wel Maltheser Blauwe Kat, Spaanse Kat of Uitheems Blauwe Kat wordt genoemd.

Blauwe Rus of British Blue?

In 1880 zien we de Blauwe Rus voor het eerst op tentoonstellingen. Ondanks de grote verschillen met de British Blue, werden ze in de zelfde klasse gekeurd. De British Blue won het publiek en de keurmeesters door zich door zijn pluizige vacht en gedrongen lijf. De Blauwe Rus werd verdrongen door de populariteit van de British Blue en raakte ‘uit de mode’.

Pas in het begin van 1900 werd de Blauwe Rus door de keurmeesters en publiek weer gewaardeerd, en in 1912 werden de beide rassen ingedeeld als British Blue en Foreign Blue.

De Foreign Blue won aan populariteit totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Dankzij mevrouw Rochford bleven er nog 3 fokkatten over in Engeland. Door de kleine populatie werd er gekruisd met andere rassen, zoals de Blauwe Siamees en de British Blue. Hiermee werd inteelt voorkomen, maar verloor de Blauwe Rus een groot deel van haar oorspronkelijke kenmerken, zoals de amberkleurige ogen.

Terug naar de oorsprong

In 1950 werd de Britse standaard van de Blauwe Rus opnieuw bekeken. Onder de Foreign Blue vielen nu alle soorten effen blauwgrijze Siamezen die inmiddels weinig meer leken op de oorspronkelijke Russen.

Vijftien jaar laten besloten enkele fokkers van de Blauwe Rus het ras weer terug te fokken naar het oorspronkelijke uiterlijk. De standaard werd opnieuw bekeken en gewijzigd, waarna in 1967 de Russian Blue Association werd opgericht. In de standaard stond nu dat het ‘Siamese type’ ongewenst was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *