Kenmerken Blauwe Rus

De Vacht

Het meest opvallende kenmerk van de Blauwe Rus is zijn dubbele vacht, deze bestaat uit zeer dicht ingeplant kort haar. Deze vacht laat zien dat het ras zijn oorsprong heeft in polaire gebieden. De zilverglans wordt veroorzaakt door de bovenvacht waarvan de uiteinden van de haren minder gepigmenteerd zijn. De kleur kan varieren van licht- midden of donkerblauw. Bij een volwassen kat moet de vacht egaal blauw zijn. Bij kittens ziet men vaak tabby-strepen in de vacht. Deze zijn na een jaar volledig verdwenen. Het verharen van de kat valt in vergelijking met andere rassen erg mee, dit is echt minimaal.

IMG_7997

De ogen

De ogen zijn amandelvormig en groen van kleur Bij de geboorte hebben de kittens blauwe ogen. Het kan wel 2 jaar duren voor ze de gewenste groene kleur hebben gekregen.

Het lichaam

Het lichaam is langgerekt, stevig en sierlijk gebouwd, met lange slanke poten, sierlijke ovale voeten en een lange spits toelopende staart. De voetzooltjes zijn donker van kleur en de neus is leikleurig. Op de lange rechte hals een korte, wigvormige en vlakke kop en geprononceerde snorhaarkussentjes. De neuslijn mag niet recht zijn maar moet een lichte glooing vertonen. De oren moeten groot en puntig zijn, bijna transparant, breed en recht op het hoofd geplaatst. Kortom; de kat moet in z’n geheel een evenwichtige, harmonieuze indruk maken.

P1010569

Tot slot

De beoordeling van het ras op tentoonstellingen is vaak heel verschillend, en meer omstreden dan van welk ander ras dan ook.
Hieruit blijkt dat het beeld wat men van het ideale uiterlijk van de blauwe rus heeft nogal uiteen kan lopen, ondanks de standaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.